Pages

Sunday, May 26, 2013

CARAMEL AKA BUTTERSCOTCH POPCORN

Yg ni x payah la cgayah nk tulis2 resepi..sal cgayah transform dari kerepek  pisang..cara yg sama..cuma sukatan tu hanya utk 1/2 paket biji jagung yg dibeli dipasaraya..cuma pilihkan yg organic...sssh,yg import tu lebih sedap sikit..maaf ye..produk 1 malaysia..jagung import ni bentuknya lain sikit..bujur2 itew..rasanya lebih lemak u..
Cara2 nk buat pop corn dah cgayah dh post ...cuma cara nk salut caramel je ikut cara nak buat kerepek pisang...cam makan kt panggung la..itu kata rakyat2 cgayh..

Friday, May 24, 2013

KEREPEK PISANG BUTTERSCOTCH

Mula2 dapat pisang yg diberi kawan ,terfikir juga cgayah macamana nk menghabiskan sampai 3 sikat tu..besar2 pula ...Dan selepas 3  hari  masih tak masak, minda cgayah pun terbuka lah pulak...Apa kata...
Dh dapat...langsung cgayah ambik pemarut..dush2,selesai 1 sikat..cepat gak ek,tak la susah sangat nak buat...nasib baik ujan tak turun..maklum la seingat cgayah..tak pernah langsung terlintas nak buat..Diwaktu cgayah dizaman muda belia dulu..time tu cgayah rajin bab2 nk buat kerepek2 jajan ni..kerepek bawang yg agak susah tu pun cgayah tenyeh..Apasal kerepek pisang yg senang ni cgayah tak hengat nk buat,padahal pisang berlambak2 kat belakang rumah....
Aahh,lupakan la bab tu...barang yg lepas,jangan dikenang...
Tapi,lepas cgayah goreng dan dijadikan kerepek bodo tu,cgayah simpan dulu,bukan pasai apa,idea cgayah x sampai2,nk buat apa dgn kerepek pisang bodo tu,takan nak gaul garam je..idea tadika tu...cgayah nak la up sikit...cgayah pn ambil la sikit,tambahkan serbuk lada hitam,sedikit gula serbuk dan garam...ok la...
Esoknya baru cgayah teringat nk buat versi ni..idea sekolah rendah..hehe..Jom layan!

BAHAN2

1 sikat pisang(10-12 bj pisang)
garam
air kapur
minyak utk menggoreng.pastikan pisang tenggelam ketika  menggoreng.

CARA2NYA
Goreng pisang sehingga garing.Ketepikan

BAHAN UNTUK SOS

1 cawan gula perang
4 camb butter
2 camb madu
1 camb whipping cream @ 2  camb susu segar
bijan
apa saja jenis kekacang hancur,cgayah pakai kacang tanah je

CARA2NYA
Panaskan butter,masukan gula perang,whipping cream ,kacau hingga jadi caramel,masukan madu,garam,kacau.Tutup api.masukan pisang,kacau hingga sebati.Isikan pisang tadi kedalam tray,masukan kedalam oven yg telah dipanaskan 150`C ,api atas bawah selama  15min,Keluarkan dan kacau,Taburkan bijan dan kacang hancur.Jika suka sos yg melekit dan agak basah,bolehlah dikeluarkan,jika suka pisang tu agak kering seperti macam yg cgayah buat ni..biarkan didalam oven lagi 10 min.Keluarkan dari oven,dan biarkan sejuk sebelum disimpan.

parut pisang didalam air yg berisi sedikit  garam dan air kapur.biar 15- 30 min

Saturday, May 11, 2013

KEK PRUNE MUDAH

Resepi ni kz ambil dari my resepi..cuma x ingat sapa penyumbang dia..sedap..yg penting cara nak buat sangat2 simple dan bahan2 dia x la bnyk sangat..Lupa cgayah nak bgtau rasa dia..diantara cupcake n muffin..lembut cam cupcake,sedap cam muffin..Tentang bekas..hentam je nk letak lam acuan @papercup..
Sebelum terlupa..jutaan terima kasih pada penyumbang resepi..

BAHAN2NYA
250g butter
160g gula
4 biji telur(B)
230g prune,cgayah guna 150g je..
150ml susu segar
230g tepung gandum
2 camt serbuk penaik,cgayah guna 1 camt b/powder d/action
1 camt soda bikarbonat
apa2 kekacang hancur utk taburan

CARA2NYA
1-Pukul  gula dan butter sampai gebu.
2-Masukan telur sebiji sebiji,pukul lagi
3-Susu segar di blend dengan prune...jangan terlalu hancur
4-Perlahankan mixer,masukan susu berselang seli dengan tepung.Buat sampai habis.
5-Matikan mixer,kacau adunan dengan spatula sampai sebati.
6-Masukan adunan kedalam acuan @ sendukan kedalam papercup...
7-Bakar 170*C,selama 45 min utk acuan @15-20 min klu dlm papercups
p/s..kalau dalam acuan biar api bawah dulu  30 min,kemudian api atas bawah..klu dalam papercup api atas bawah...
Cuba la..sbb sangat2  x merugikan..keberangkalian kek tidak menjadi tu amat2 tipis...INSYAALLAH!

Tuesday, May 7, 2013

APAM LENGGANG VS APAM BALIK





Mmm..ni cgayah buat transformasi sikit..selalunya kalau buat apam lenggang,mesti rakyat2 cgayah tu mintak buat kuah utk dicicah bersama apam tu..w/pun mudah je nak buat kuah,hanya letakkan  sedikit tepung beras,gula merah dan santan,dikacau sebentar diatas api..tapi kali ini malas pulak nak buat tu semua..boring la dok lama2 kat dapur..hehe..boleh ke cam tu..
Idea pn mai menderu2..tapi selepas ditapis..ceh..cam ada QC lak..cgayah pn pilih lah versi ni..mudah sangat,main campak sekali je..syok sungguh..
mai kita tengok idea merapu cgayah...

BAHAN2NYA
2 biji telur
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 paket mauripan(ragi kering)
1/2 camt baking soda
1/4 cawan gula
1/2 camt garam
1 camb minyak jagung-minyak apa2 pun boleh..cgayah guna minyak canola..
Bahan tabur
jagung tin-yg cream
gula
majerin/butter
kacang tanah

CARA2NYA
Satukan semua bahan,kisar dan tapis.Kalau agak pekat,tambahkan sedikit air.Adunan sama cam kuih dadar je..Perap 3-4 jam.
Panaskan kuali leper.sapukan dengan sedikit minyak,letak 1-2 senduk,buat seperti kuih dadar.tutup sebentar,agak2 separuh masak,taburkan kacang,1 camb jagung cream,sedikit butter dan taburkan sedikit gula.tutup sekejap.
Angkat dan boleh ngap..




Thursday, May 2, 2013

KASWI PANDAN



Musim2 hujan cam ni,terasa lak nak makan yg lembut2..membelai lidah gitu..haha..teringin nak makan,tp nak yg cepat n mudah dimasak..malas tul cgyah..nak makan tapi malas..
Rasanya kuih ni paling senang ..untuk yg malas cam cgayah..
m
Mai la kita cuba dan tengok,membelai lidah ke tak..

BAHAN2NYA
5 cawan air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Masak sampai gula pecah,ketepikan

1 cawan air
3-4 helai daun pandan-kisar,jadikan 1 caw ain pandan
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi,jika mahu lebih rasa kenyal ,tambahkan sedikit tepung ubi dan kurangkan tepung gandum
1 camt kapur sireh
kelapa parut dan sedikit garam utk gaul

CARA2NYA
Satukan semua adunan,kisar dan tapis,kacau atas api yg sederhana hingga naik wap,kukus 30 min.Sejukan ,potong dan gaul dengan kelapa parut.Hidangkan.




KUIH LAPIS

Niat dihati pada mulanya nk buat kuih lapis choc dgn peanut butter,tapi peanut butter tak ada la pulak...nak buat lapis choc sikecik tu kurang minat la sikit...ni yg buat lapis biasa je tapi versi lapis choc...Cgayah ni bukanya rajin sangat pun,tapi disebabkan ada lebihan santan masak tengahari ..biasa la kan kelapa kan dah mahal...rugi betul kalau dibuang...hehe,berkira sungguh cgayah!
mai la kita tengok resepi dia..
terima kasih pada penyumbang resepi.

BAHAN2NYA

165g tepung gandum(kalau lapis choc  hanya 150g)
30g tepung honkwe
3/4 cawan gula pasir(180g)
810 ml santan
1/2 camt garam halus
pewarna merah

p/s..kalau lapis choc,tambahkan 15g serbuk koko,kacau dengan sedikit santan supaya tidak berketul,baru masukan kedalam sebahagian adunan.Masukan 2 camb peanut butter(jika suka)

CARA2NYA

Campur semua bahan,bahagi dua.Satu diwarnakan merah.Panaskan kukusan,masuk 2 senduk setiap lapis,setiap lapis 3-5 min.selang seli,merah dan putih.Kukus sampai habis,kukus lagi 15-20 min.