Terasa pulak nak buat kek karot setelah join kelas Pn Zarina tempohari...Ini antara resepi dari koleksi Kz ,dh lupa dari sumber mana, yg dh diubahsuai sikit2...hehe...T/kasih kepada penyumbang resepi...CUBA LAH!
KEK KAROT
BAHAN2NYA
250g butter
1 mangkuk gula perang
5 biji telur gred A
1 3/4 mangkuk tepung roti
2 cawan karot,diparut kasar(karot australia lebih sedap)
1/2 cawan walnut-dipanggang sekejap,dihancurkan
1 camca teh soda bikarbonat
1 camca besar baking powder
1/2 cawan mix fruit(jika suka)-kz tak letak pun
esen vanilla
CARA2NYA
Pukul butter dan gula,biar kembang,masukan telur sebiji sebiji,esen vanilla,masukan walnut,dan karot,kacau perlahan,masukan tepung( yg diayak bersama soda bikarbonat dan baking powder) sedikit2.kacau sampai sebati.masukan dalam acuan,bakar 160*c(ikut kesesuaian oven masing2) selama 45min-1 jam.
#bakar 45 min pertama dengan api bawah dulu,kemudian api atas bawah selama 15 min lagi @sehingga masak
CHEESE FROSTING
Bhn2nya
125g cream cheese-pukul dulu sehingga kembang
50g butter
185g gula ising
235g whipping cream
pukul hingga gebu dan licin
0 comments:
Post a Comment