Pages

Wednesday, May 16, 2012

NASI ARAB BEREMPAH

Sedaplah...bg tekak  kz la...rasa rempah n kurang rasa lemak,resepi kz ambik dari my resepi..Tp,biasalah,kalau tak modified,tak la nama cgayah..dah tak jadi nasi arab lagi dah...bahan asas tetap ada..cgayah  tambah je,Apa2 pun kita layannz resepi dulu,

BAHAN2
A-
6 ketul ayam
4 ulas bawang merah-ditumbuk kasar
3 ulas bawang putih-ditumbuk kasar
1 in halia-ditumbuk kasar

B-
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 ketul kiub ayam
1/2 camt jintan manis
1/2 camt jintan putih
1/2 camt garam masala
1/2 camb lada hitam

C-
5 cawan air

D-
3cawan beras basmathi-rendam 1/2 jam
1 camb minyak sapi
1 camb mentega/majerin
1 labu bawang besar-dimayang
1/2 biji tomato-dipotong dadu
1/4 batang karot,diparut
1/2 cawan sos tomato
1 biji cili merah-dipotong dadu
2 camb rempah kurma/beriani/bukhari(kz guna 1 1/2 camb rempah beriani + 1/2 camb rempah kari,
4 camb yogurt -perisa asli
2 camb gajus-patah2kan
2 camb kismis
1/2 camt safron-direndam bersama sedikit air
garam dan gula
1 helai daun pandan
hiasan-bawang goreng,daun sup dan cili merah,di potong dadu


CARA2NYA
1-Masuk A,B dan C kedalam periuk.
2-Rebus hingga mendidih,Asingkan sup dan ayam.
3-Tapis bahan2 kasar dan kisar bersama 1/2 cawan air sup
4-Panaskan minyak sapi dan mentega,Masukan daun pandan,tumis bawang besar.Biar layu
5-Masukan bahan yg dikisar,rempah kurma/beriani/bukhari,biar sampai garing,masukan karot,tomato,cili merah.Kacau sebentar,masukan 31/2 cawan air sup,sos tomato,masukan garam dan gula.
6-Biar sampai mendidih,masukan beras selang seli dengan ayam,masukan lebihan sup tadi dan yogurt
7-Tutup periuk,tunggu sampai masak.Taburkan gajus,kismis dan percikan air safron,biar sekejap
8-Kacau sekali lalu,biar nampak warna safron bertompok2,angkat,taburkan daun sup,bawang goreng,cili merah
9-Siap untuk dihidang





0 comments: