Pages

Wednesday, June 20, 2012

ACAR BUAH

Resepi ni kz dapat dari Ndak Tan orang kg kz.Walaupun tak sesedap yg Ndak buat..namun ada la iras2 sikit..jadi la tu kan.Terima kasih banyak Ndak!.Bulan puasa pun dah dekat..boleh lah mencuba untuk hidangan waktu sahur.Sedap dimakan bersama ikan kerng dan telur asin ,dihidangkan bersama nasi panas
BAHAN2NYA
30 tangkai cili kering-dibersihkan dan digoreng tanpa minyak(nak goreng dlm minyak pn ok gak cuma dia jadi kurang wangi sikit)-dimesin halus
1 senduk gula pasir
1/2 senduk gula merah
1/2 cawan cuka makan(kz guna cuka epal)
10 ulas bawang merah-dipotong dua
10 ulas bawang putih-dipotong dua
2 in halia muda-dihiris halus memanjang
1 senduk kacang tanah-digoreng tanpa minyak(ni pun kz goreng dlm minyak-nak cepat)
1/2 senduk bijan-digoreng tanpa minyak
buah2an kering;
limau nipis(kz guna limau gedang,bentuk bujur dan lebih besar,rasanya lebih sedap,cuma buang kulit,rendam dalam air garam kasar selama 2 hari,cuci bersih dan rebus hingg empuk)
rebung kering-boleh juga guna rebung tin,potong memanjang dan rebus
belimbing kering-direndam dan direbus
mangga kering-direndam dan direbus
semua bahan2 kering boleh dibeli di pekan rabu,a/setar
ATAU boleh menggunakan buah2an asam kering yg boleh didapati dipasaraya
Semua benda2 diatas di celur untuk melembutkan dan mengurangkan rasa masin.kemudian masakan 1 cawan air bersama 2 senduk gula,biar mendidih,masukan bahan2 yg direbus tadi.Ketepikan
buah kurma
kismis
buah prun
BAHAN TUMIS
5 ulas bawang merah-dimayang halus
5 ulas bawang putih-dimayang halus
1 in halia muda-dimayang halus
4 senduk minyak

CARA2NYA
Panaskan minyak,masukan bahan tumis,biar sampai naik bau.Masukan cili yg dikisar,perlahankan api, biar sampai garing dan masukan 1 senduk ai,biar sampai pecah minyak.Masukan 3 cawan air dan cuka, biar sampai mendidih.masukan bawang merah ,bawang putih dan halia yg telah dimayang.biar lagi sampai agak pekat.masukan gula putih dan gula merah,masukan buah2an kering yg disira gula tadi..masukan buah kurma,kismis dan prun.biar sekejap hingga agak2 kering,masukan kacang tanah dan bijan.Tutup api
ACAR NI TAHAN 1 MINGGU DILUAR DAN 1 BULAN DIDALAM PETI AIS
Selamat mencuba!





0 comments: