Wednesday, June 20, 2012
TALAM KELADI
Tak ingat la kz ,resepi ni ambik dari mana..apa2 pun terima kasih kepada penyumbang resepi..tapi biasa la cik gayah..ubahsuai sikit2
BAHAN2NYA
Lapisan bawah
200g tepung beras-lebih elok menggunakan cap teratai
30 g tepung green pea
1 1/2 camt garam
50 g gula
300 ml santan pekat
600 ml air
150 g keladi.dipotong dadu-dikukus hingga gebu
CARA2NYA
Panaskan kukusan.Satukan semua bahan,panaskan,kacau hingga naik wap.masukan kedalam acuan yg dialas plastik(supaya nanti mudah mengeluarkannya sewaktu hendak dipotong).Kukus 20 minit.Dengan menggunakan garpu,goreskan aduanan sedikit,supaya nnti lapisan atas melekat cantik..
Lapisan atas
3 cawan santan
2 biji telur
3/4 cawan gula
4 camb tepung beras
1 camb tepung gandum
1 camb tepung jagung
sedikit garam
1/2 camt perisa keladi
pewarna ungu
CARA2NYA
Pukul telur dengan gula.Satukan semua tepung bersama santan.Tapis.Campur bersama adunan santan bersama dengan telur dan gula.Panaskan,kacau sehingga agak2 pekat.Tuang kat atas lapisan bawah.Kukus 10 min
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment