Pages

Wednesday, June 13, 2012

KUEH BOM AKA ONDE ONDE

Dah banyak resepi dan bermacam petua Kz  cuba untuk kuih ni...tapi hasilnya agak kurang memuaskan..ada yg  jd berminyak ,ada yg tak boleh garing sikit,nak menembak je..(meletup),abis minyak bertaburan dilantai...lari lintang pukang Cgayah,takut terkena..Sampai satu tahap rasa cam tak nak buat lagi..Tapi..issh2,tak boleh cam tu..putus asa namanya..Mungkin salah dari pihak Cgayah gak ..x ikut peraturan dan sukatan yg betul kot ..
Sampai suatu ketika..email masuk dari resepi.net..tak ingat la pulak penyumbang resepi ,nnt Cgayah belek balik... cuba la 1/2 adunan..kalau tak jadi..tak la rugi sangat..
Alhamdullilah sangat2lah menjadi...terima kasih kepada penyumbang resepi...semoga hidup anda diberkati...AMIN.
Mai kita share resepinya..

KUIH BOM aka ONDE ONDE

Bahan2nya
Untuk kulit
3 cawan tepung pulut
1 cawan tepung beras(kz campurkan 3/4 cawan tepung beras dengan 1/4 cawan tepung gandum)
1 1/2 cawan air gula suam(kz campurkan 4 camb gula dgn 1 1/2 cawan air ...masak sampai larut..biarkan jadi suam sedikit)
bijan
sedikit garam

Inti
Inti seperti membuat ketayap @
kacang hijau yg dicampur kelapa parut,gula dan sedikit garam,masakan diatas api ,kacau sampai kering,masukan sedikit tepung supaya tidak berderai

 Cara2nya
Satukan semua tepung,masukan sedikit garam,masukan air gula sedikit sedikit sampai membentuk doh.Ambil sedikit adunan,isikan inti,bulatkan.golek2kan didalam bijan.Buat hingga habis.Tutup dengan tuala lembab,biarkan 1 jam,baru digoreng didalam minyak yg terendam,balik2kan seperti membuat cekodok supaya rata masaknya..angkat bila sudah kekuningan.





0 comments: