Pages

Tuesday, July 17, 2012

NASI KERABU

Disebabkan member kz ,Ton bg banyak telur masin ,kz pun buat la nasi kerabu

BAHAN2NYA
Nasi ditanak seperti biasa,cuma tambahkan sedikit umbut lengkuas(klu x de, sedikit lengkuas yg ditumbuk pun x pe),garam dan bunga telang(direndam terlebih dulu-ambil air dengan bunga sekali)

BAHAN UNTUK KUAH KUNING IKAN
1 ekor ikan tenggiri yg kecil
2 camb cili mesin
5 ulas bawang merah ditumbuk kasar
1 in kunyit-ditumbuk halus
1 in lengkuas-diketuk
santan dari 1 biji kelapa
garam dan gula
1 keping asam keping

CARA2NYA
Panaskan santan,masukan cili,kunyit,bawang merah,lengkuas.Masak dengan api kecil hingga agak pekat dan pecah minyak.masukan ikan,asam keping,garam dan gula,biar sampai pekatAngkat

SAMBAL KELAPA
1 cawan kelapa-digoreng sampai keperangan-diramas menjadi serbuk
1 batang serai -dimayang ,ditumbuk halus
4 ulas bawang merah -dimayang halus
3 ekor ikan selayang-direbus,ambil isi dan tumbuk halus
1 camt lada hitam-ditumbuk halus
garam
gula

CARA
Gaul semua bahan.Ketepikan

SAMBAL BUDU
10 biji cili api
1 biji cili merah-buang biji
4 camb budu
1/2 cawan air
1/4 in lengkuas-diketuk
1/2 keping gula thai
1  biji asam limau nipis

CARA2NYA
Masak budu bersama air  dan lengkuas.Biar sampai mendidih.masukan gula keping yg diracik halus,biar sampai agak  pekat.Ketepikan.Tumbuk cili,masukan air budu yg dimasak tadi,perahkan asam limau.Ketepikan.

GORENG BERLADA TERUNG BERSAMA IKAN BILIS

BAHAN2NYA
4 camb cili mesin
4 ulas bawang putih-dimayang halus
2 ulas bawang merah-dimayang halus
1 camb gula
1 camb gula merah
garam
 1/8 camt serbuk perasa-jika suka
2 biji limau kasturi
4 camb minyak masak
Ikan bilis secukupnya- digoreng garing-ketepikan

TERUNG  DAN IKAN TEMPURA
1 biji terung panjang dipotong nipis=rendam didalam air kapur sebentar).
ikan yg kecil
secukupnya tepung tempura
garam
serbuk perasa(jika suka)
1camb rempah kari
minyak secukupnya
Bancuh semua bahan kecuali terung dengan sedikit air.Celup terung didalam adunan tepung.goreng sehingga keperangan .Angkat.Ketepikan

CARA2
Panaskan minyak.masukan bawang putih,biar sampai naik bau,baru masukan bawang merah.biar sampai  kekuningan.Masukan cili,perlahankan api,biar sampai pecah minyak,kacau sekali sekala.Masukan gula,garam dan serbuk perasa  dsn sedikit air,biar lagi sehingga agak kering ,,perahkan asam limau,kacau sebati,perlahankan api,biar sampai sedikit berbuih,masukan ikan bilis,tutup api,kacau sebati,masukan terung tempura,kacau sebati.ANGKAT DAN HIDANGKAN






0 comments: