Pages

Wednesday, February 13, 2013

CHAR KOEYTEOW

TINGGAL SEPARUH BARU CGAYAH INGAT NAK AMBIL GAMBAR...
Ni pcik kasim yg buat..sejak cgayah tunjuk ajar  ari tu...waktu cgayah kurang sihat sikit,pcik kasim dah terror..mengalahkan cgayah la pulak,wangi satu rumah...tp bab mercik,tak payah nak cerita.,habis dapur klasik cgayah nak kena sental,huhu..,tp x pa..janji mau buat..Kembang tak kempis2 perut pcik kasim bila rakyat2 puji  SEDAP..hehe
CHAR KOEYTEOW ni lebih sedap buat sepinggan2, tapi klu nak cepat dan mudah taram je..janji makan panas2,tak leh simpan..klu simpan alamat habis kuah kena sedut...

Ni resepinya..(untuk 4-5 orang makan..tp klu nak buat utk seorang kurangkan jumlahnya)
BAHAN2NYA

1/2 paket kuetiow
4 biji telur
6 ulas bawang putih,ditumbuk kasar
4 camb cili kisar
8-10 ekor udang sedang,goreng sekejap dan ketepikan
1/2 mangkuk taugeh
1/4 mangkuk daun kucai
4 senduk kicap campuran kueteow maisarah,campur dengan 2 mangkuk air(kz suka kicap ni..sebab tak perlu letak apa2 dah..lengkap semuanya)..nnt kz bg info tentang kicap maisarah ni kt bawah)
1 keping fish cake,potong
1 ketul  tahu..goreng dulu baru potong
1 senduk minyak

CARANYA
Campur kicap bersama air, biar sampai mendidih.(ini untuk masak sekaligus,kalau untuk satu2 tak perlu masak dulu.Sementara itu panaskan minyak,tumis bawang putih hingga wangi.Masukan cili,goreng hingga pecah minyak.Tambah sedikit air.Masukan  fish cake dan tahu.Kacau  sampai agak kering.Masukan kuetiow,taugeh dan kucai.Kacau.Kuatkan api,pecahkan telur,masukan campuran kicap yg mendidih tadi.Kacau sekejap.Angkat dan hidang.







0 comments: