Pages

Wednesday, February 27, 2013

RENDANG KETUPAT SOTONG

Dh kena ngap dah separuh..hehe

Disebabkan cgayah ni masih dalam 'pantang'...chewah..boleh ke pantang tu cgayah oii!,begitulah sindiran 'rakyat2'cgayah..Insyallah dengan semangat ,keyakinan dan doa..Alhamdullilah..dah nampak kejayaaannya...Ha..biarlah dulu cerita tu,cgayah nak cerita bab ketupat ni
Ketupat pulut yg nampak sedap tu,.anak buah cgayah bawa balik dari kg buatkan cgayah teliur la sekejap.Disebabkan cgayah ni x leh layan ketupat2 tu ,jadi banyak la lebihnya..Tu la yg datang idea tiba2 tu..
Jom la kita layan resepinya,banyak lak melalut cgayah ni..

BAHAN2NYA
4-5 ekor sotong besar-lagi besar lagi sedap kot..celur sekejap
4-5 biji ketupat pulut-keluarkan dari daun
Masukan isi ketupat dalam sotong.Isi padat,masukan kepala dan pinkan dengan lidi.Ketepikan

BAHAN2 UNTUK RENDANG
Bahan tumis
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 batang serai
1cm halia
1/2 cm lengkuas
1 cm kunyit hidup
Semua diatas dimesin halus

1 cawan santan
4 camb cili giling
1 camb rempah kari daging
2 helai daun limau purut
sedikit daun kunyit
2 helai daun salam
1 senduk kecil minyak
rempah 4 sekawan untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak,tumis 4 sekawan,masukan bahan tumis,biar agak garing,masukan cili,sedikit air,biar sampai pecah minyak.Masukan santan,biar mendidih dan agak pekat.Masukan sotong,biar sekejap @sehingga masak.Angkat,potong sotong ,jangan sampai putus.Hidangkan




0 comments: