Pages

Wednesday, March 20, 2013

MARUKU

Semenjak dua menjak ni rajin lak cgayah nak buat kudapan yg bagai2 ni..x tau la musim angin merapu dh mai kot..bukannya x de kerja nk buat..order kuih2 sejuk beku pun tak buat lagi.Xpa2..Lepas ni kena ikut displin dh cgayah oii.Ntah la..suka suki cgayah je...
Bukannya apa..ari tu g pasar..pcik kasim beli maruku..En penjual tu kempen hebat gila..dia promote maruku dia,sedap cam dia sorang je buat kt seantario dunia ni...balik makan tak la sehebat mana pun...sedap lagi maruku yg cikgu sekolah cgayah ajar kami buat maruku waktu tingkatan 3 dulu..Ingat lagi dia..cikgu Wan Chik..tersangat la garang,ajar sains..tapi amat lah baik hati..pantang ada jamuan kelas..selalu dia taja..tak la mcm kebanyakan guru sekolah sekarang...semua kena beli sendiri..,air pun cikgu nak belikan..,hai zaman dh berubah.Kebanyakan cikgu dulu2 x berkira sangat,w/pun gaji depa x lah sebanyak cam sekarang..setiap kali hari raya pasti guru kelas bg duit raya..Kalau nak periksa cikgu mesti bagi kelas tuisyen secara percuma,x kira guru tu berbangsa apa sekali pun..
Semuga cikgu wan sentiasa diberkati dan dimurahkan rezeki..sihat hendaknya..
Ah..tiba2 rasa emo jap..mai la kita tengok resepi  pulak

BAHAN2NYA
1kg tepung kacang dhal
1kg tepung beras-tapi sekarang ni cgayah campur 500g tepung beras+500g tepung pulut sebab tepung beras sekarang kurang berkualiti cam dulu,keras semacam je
1 kg tepung ubi
1biji kelapa-ambil  santan betul2 pekat
4 camb majerin@munyak sapi
3 biji telur
1 senduk cili giling@ sesiapa yg suka pedas blh tambah
4 batang serai,dihris kemudian ditumbuk halus
20 ulas bawang merah,ditumbuk halus
1/2 cawan udang kering,direndam dan ditumbuk halus
garam
gula
serbuk perasa jika suka
2 camb jemuju
beberapa tangkai daun kari
daun sup,dihiris halus

CARA2NYA
Satukan semua bahan,uli hingga sebati,kira senang nak ditekan didalam acuan.Lapik daun pisang @plastik, tekan didalam bekas dahulu supaya maruku tidak cepat hangit.Boleh je tekan terus dlm kuali tapi api kena agak perlahan.bila kuning angkat.
Apa lagi...rasa la..ok tak
p/s, kalau nak lebih rasa rempah boleh tambah serbuk kari,jintan manis dan rempah biji yg dikisar halus!





0 comments: