Ah..melalut lak cgayah,mai la kita tgk resepi dia
BAHAN2NYA
bhnA
250g tepung gandum
30g gula
2 biji kuning telur
1 camb butter
100ml air ais
1/2 camt garam
bhnB
125g majerin pastry(terdapat dikedai bakeri)
INTI
beberapa biji pisang raja
keju cheddar potong
susu pekat manis
UNTUK SAPU
kuning telur
madu
CARA2NYA
Untuk adunan
Campur tepung,gula dan garam,Uli ,tambah kuning telur danair,uli sebati.Tambah majerin,uli sampai tidak melekit ditangan.Bulatkan ,balut dengan pelastik,simpan dalam petiais,tempat beku selama 15min.Keluarkan dari petiais,canai memanjang,letak majerin pastri 2/3 dari bahagian tepung.Lipat dari hujung ketengah sehingga menutupi majerin.Canai dan lipat lagi.Buat 4 x.Klu lembik simpan balik dalam peti ais dan canai balik.
Canai tipis,potong 4 segi,letak pisang,sapu susu pekat,kemudian letak cheese.Balut rapat.Letak dalam dulang yg telah disapu majerin.Sapu kuning telur.Bakar 180*c sampai kuning.Angkat,sapu madu kemudian masuk balik dalam oven.turunkan suhu 160*c sampai choc keemasan.Angkat.
P/S
Rasa2 la kan..klu buat adunan cam karipap pusing boleh x...nnt cgayah nak try..jadi x..hehe
yg ni cgayah buat
kredit utk hesti's kitchen ..cara2 nak balut
0 comments:
Post a Comment