Pages

Tuesday, September 24, 2013

CONGO BAR

Biasalah cgayah..klu org sibuk2 dgn resepi baru..cgayah pun sibuk la nak try resepi..klu rasa sedap, cgayah nak intai2 kelas lak...
Intai punya intai.. terjumpa la resepi ni..apa lagi cgayah pun merajinkan diri la..walau pun sekarang dah tak ada sapa yg tukang menghabiskannya..
Rasanya..sedap gak,diantara brownies n biskut..sesuai rasanya nak buat door gift @ untuk jamuan birthday..

 Meh kita cuba resepinya...

BAHAN2NYA
3/4 cawan butter
2 cawan brown sugar
3 bj telur-B
1 camt vanilla
1 camt kulit orange diparut-jika suka
2 cawan choc chip
1/4 cawan kelapa kering-disangrai sampai agak keperangan-jika suka
1/4 camt garam
2 1/4 cawan tepung
2 camt b/powder
3/4 cawan kekacang cincang;etc walnut,badam,gajus @apa saja jenis kekacang

CARA2NYA
Panas oven 175*c.Pukul butter,brown sugar,telur,vanilla.orange peel dan garam sampai gebu.Tambah tepung dan baking powder,pukul perlahan sampai sebati.Masukan choc chip dan kekacang.Letak didalam acuan yg telah dilapis kertas dan disapu butter.Bakar api atas n bawah 20-25 min @ sampai masak.Potng bila sejuk.2x2 in

P/S..boleh tambah 1 caw sos butterscotch dan 1/2 cawan kepingan choc jika suka




0 comments: