Waah ..lama x makan kek marble..sementalah ada yg nak oder untuk raya haji hari tu..tp cgayah modified la ckit..maklum la klu buat stail dolu2 tu..ari ke 2 dah mula la nk keras sedikit..mai kita jenguk2 resepinya..
BAHAN2
Bahan A
180g tepung softasilk
1 camt b/powder-royal(tin merah)
25 g susu tepung
20 g tepung jagung
5 bj telur-asingkan kuning dan putih
1 camt esen vanilla
170 g gula halus
250 g majerin planta
Bahan B
50g cooking choc-cairkan
1camt choc paste
20g serbuk koko
CARA2NYA
1-Satukan semua tepung,susu dan baking powder,ayak dan ketepikan
2-Pukul putih telur sampai gebu..jika diterbalikkan tidak jatuh,ketepikan
3-Didalam bekas yg berasingan,pukul majerin dan gula sampai gebu(putih).
4-Masukan kuning telur sebiji2 sambil terus memukul
5-Masukan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan.
6-Dengan menggunakan spatula,masukan putih telur,kacau perlahan hingga sebati.
7-Ambil 3 senduk adunan,masukan bahan B
8-Lenserkan acuan,alas kertas minyak.Bahagi 3 adunan plain,letakan 1 bahagian,ratakan,tompokan dgn sudu adunan choc.masuk bahagian ke2,tompokan sedikit adunan choc,letak adunan biasa,tompokan lagi adunan choc.
9-Ambil lidi satay,buat seperti lingkaran no 8
10-Bakar dengan api bawah 170*c..45 min,tukar api atas bawah 15min @sehingga masak
Thursday, October 24, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment