Lama sangat rasanya cgayah tak buat nasi dagang ni..Hari tu dalam perjalanan balik dari Terengganu,singgah dekat Bukit Bunga tu,beli la beras ni..
Meh kita tengok resepi dia..ni kira versi cgayah la
BAHAN2NYA
UNTUK NASI
1/2 kg beras nasi dagang..rendam semalaman
1 1/2 cawan santan
1 cm halia-dihiris halus
Halba
5 ulas bawang merah-dimayang halus
CARA2NYA
1-Kukus beras selama 1/2 jam @separuh masak
2-Alihkan kedalam bekas lain,masukan halia,bawang,halba dan santan
3-Masukan balik kedalam kukusan,kukus semula selama 15 min @ hingga masak.percikan sedikit air kalau sekiranya masih keras @ belum masak.
UNTUK GULAI
1 ekor ikan tenggiri yang sedang-potong
1 paket rempah nasi dagang
1 cm lengkuas-ketuk
5 ulas bawang merah-tumbuk kasar
1/2 cm halia.ketuk
3 mangkuk santan,diambil dari sebiji kelapa
1/2 camt lada hitam-ditumbuk halus
2 camb cili giling
2 cm kunyit,ditumbuk halus
garam dan gula
cili merah dan cili hijau.potong 4
asam keping,2 keping
CARA2NYA
1-Masukan santan dan semua bahan diatas kecuali ikan.Masak dengan api yg perlahan sehingga pecah minyak.
2-Masukan ikan dan asam keping,biar lagidalam 7-10 min
3-Masukan cili potong,kacau dan angkat
UNTUK SAMBAL KELAPA
3-4 ekor ikan sardin,direbus@ kukus
1/2 biji kelapa parut,disangrai sehingga agak keperangan
2 batang serai,dihiris halus
5 ulas bawang merah-dimayang halus
1/2 cm lengkuas,ditumbuk halus
1/2 cm halia,ditumbuk halus
1 camt lada hitam,ditumbuk halus
garam dan gula
CARA2NYA
1-Asingkan isi ikan dari tulang
2-Tumbuk bersama kelapa,bawang,lengkuas,halia dan serai dan lada hitam
3-Perisakan dengan gula dan garam
HIDANGAN SAMPINGAN
Jelatah,
Thursday, November 14, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment