Pages

Tuesday, May 7, 2013

APAM LENGGANG VS APAM BALIK





Mmm..ni cgayah buat transformasi sikit..selalunya kalau buat apam lenggang,mesti rakyat2 cgayah tu mintak buat kuah utk dicicah bersama apam tu..w/pun mudah je nak buat kuah,hanya letakkan  sedikit tepung beras,gula merah dan santan,dikacau sebentar diatas api..tapi kali ini malas pulak nak buat tu semua..boring la dok lama2 kat dapur..hehe..boleh ke cam tu..
Idea pn mai menderu2..tapi selepas ditapis..ceh..cam ada QC lak..cgayah pn pilih lah versi ni..mudah sangat,main campak sekali je..syok sungguh..
mai kita tengok idea merapu cgayah...

BAHAN2NYA
2 biji telur
1 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 paket mauripan(ragi kering)
1/2 camt baking soda
1/4 cawan gula
1/2 camt garam
1 camb minyak jagung-minyak apa2 pun boleh..cgayah guna minyak canola..
Bahan tabur
jagung tin-yg cream
gula
majerin/butter
kacang tanah

CARA2NYA
Satukan semua bahan,kisar dan tapis.Kalau agak pekat,tambahkan sedikit air.Adunan sama cam kuih dadar je..Perap 3-4 jam.
Panaskan kuali leper.sapukan dengan sedikit minyak,letak 1-2 senduk,buat seperti kuih dadar.tutup sebentar,agak2 separuh masak,taburkan kacang,1 camb jagung cream,sedikit butter dan taburkan sedikit gula.tutup sekejap.
Angkat dan boleh ngap..




0 comments: