Pages

Friday, May 24, 2013

KEREPEK PISANG BUTTERSCOTCH

Mula2 dapat pisang yg diberi kawan ,terfikir juga cgayah macamana nk menghabiskan sampai 3 sikat tu..besar2 pula ...Dan selepas 3  hari  masih tak masak, minda cgayah pun terbuka lah pulak...Apa kata...
Dh dapat...langsung cgayah ambik pemarut..dush2,selesai 1 sikat..cepat gak ek,tak la susah sangat nak buat...nasib baik ujan tak turun..maklum la seingat cgayah..tak pernah langsung terlintas nak buat..Diwaktu cgayah dizaman muda belia dulu..time tu cgayah rajin bab2 nk buat kerepek2 jajan ni..kerepek bawang yg agak susah tu pun cgayah tenyeh..Apasal kerepek pisang yg senang ni cgayah tak hengat nk buat,padahal pisang berlambak2 kat belakang rumah....
Aahh,lupakan la bab tu...barang yg lepas,jangan dikenang...
Tapi,lepas cgayah goreng dan dijadikan kerepek bodo tu,cgayah simpan dulu,bukan pasai apa,idea cgayah x sampai2,nk buat apa dgn kerepek pisang bodo tu,takan nak gaul garam je..idea tadika tu...cgayah nak la up sikit...cgayah pn ambil la sikit,tambahkan serbuk lada hitam,sedikit gula serbuk dan garam...ok la...
Esoknya baru cgayah teringat nk buat versi ni..idea sekolah rendah..hehe..Jom layan!

BAHAN2

1 sikat pisang(10-12 bj pisang)
garam
air kapur
minyak utk menggoreng.pastikan pisang tenggelam ketika  menggoreng.

CARA2NYA
Goreng pisang sehingga garing.Ketepikan

BAHAN UNTUK SOS

1 cawan gula perang
4 camb butter
2 camb madu
1 camb whipping cream @ 2  camb susu segar
bijan
apa saja jenis kekacang hancur,cgayah pakai kacang tanah je

CARA2NYA
Panaskan butter,masukan gula perang,whipping cream ,kacau hingga jadi caramel,masukan madu,garam,kacau.Tutup api.masukan pisang,kacau hingga sebati.Isikan pisang tadi kedalam tray,masukan kedalam oven yg telah dipanaskan 150`C ,api atas bawah selama  15min,Keluarkan dan kacau,Taburkan bijan dan kacang hancur.Jika suka sos yg melekit dan agak basah,bolehlah dikeluarkan,jika suka pisang tu agak kering seperti macam yg cgayah buat ni..biarkan didalam oven lagi 10 min.Keluarkan dari oven,dan biarkan sejuk sebelum disimpan.

parut pisang didalam air yg berisi sedikit  garam dan air kapur.biar 15- 30 min

0 comments: