Pages

Thursday, July 21, 2011

PROJEK KEK LAPIS UTK RAYA




..sebahagian kek lapis yang dah siap..
Aa..projek kek lapis utk raya dah bermula!..sebetulnya sejak 2 minggu lepas Kz dah tak ambil tempahan biasa,cuma menghabiskan tempahan yg dibuat sebelum tu...sejak awal minggu lagi Kz dah mula membuat tempahan utk raya ni ,utk mengelakan kelamkabut disaat akhir....tak terpijak lantai dibuatnya Cik gayah kalau macam tu.kepada wakil2 penjual Cik gayah yg belum beri order tu,hujung minggu ni dah TUTUP order,cepat2 la sikit ek....
RESEPI...maaf sesangat sbb Kz tak dapat memberi resepi kek lapis yg Kz buat sekarang oleh kerana SIFU Kz masih menggunakan resepi ni utk mengajar..sensitiviti org lain pn kena jaga gak kan...
Demi tidak menghampakan semua,disini disertakan resepi istimewa yg Kz ambil dari blog seberang.biasa la Cgayah,modified sikit2..t/kasih kpd tuan punya resepi...sesungguhnya buat kek lapis bkn sesuatu yg payah...cuma agak sedikit leceh sikit je...tapi percaya lah selepas kek ini siap...anda pasti merasa kepuasannya..Untuk beginner Kz sarankan dapatkanlah buku Juraiza aka Nomie -asas membuat kek lapis,isinya senang utk di fahami...bukan nak promote,w/pun harganya cuma rm15 tapi kandungannya cukup padat dan mudah dipelajari bg org2 yg spt Cgayah ni...lmbt sikit nk pick-up..hehe.t/kasih Nomie,kerana memberi tunjuk ajar yg berguna...
KEK LAPIS LENGIT KEJU
(blh guna sebhg adunan jika baru mencuba)
20 kuning telur
10 putih telur
375 gula halus
300g butter
200g majerin
250g tepung hongkong
1/2 tin susu pekat
2camb kaya
1camb ovallette

BHN REMPAH
1 camb kayu manis-serbuk
1/2 camt serbuk pala
1/2 camt serbuk cengkih
1/2 camt serbuk buah pelaga
@ klu nak senang gunakan
2 camb serbuk rempah kuih yg siap ada dipasaran
200 g keju cheddar sebagai taburan

CARA2NYA
pukul telur bersama gula dan ovallette hingga gebu.masukan tepung beserta rempah kuih sedikit demi sedikit .pukul hingga sebati.ketepikan.Dlm bekas lain pukul mentega dan marjerin
bersama susu dan kaya hingga kembang,masukan kdlm adunan telur td.pukul perlahan hingga sebati.lapiskan acuan 8x8 in.ambil sesenduk adunan,ratakan,taburkan sedikit keju cheddar.bakar dgn api atas(suhu 220c),5-7 min @ sehingga perang.angkat,tekan menggunakan alat penekan,sapu majerin,ulangi step yg sama hingga habis.bakar semula menggunakan api bawah,suhu 150c selama 20 -25 min

nota;
1-lebih baik menggunakan oven yg kecil untuk mengelakan kek menjadi kering
2-jika mahukan perisa lain tukarlah rempah dgn apa2 perisa.dan setiap lapisan gantikan sapuan dgn jem @ susu pekat

SELAMAT MENCUBA

0 comments: