Pagi semalam Kz menyediakan sarapan nasi minyak stail kampung .Mengimbau kenangan silam,Kz teringatkan kenangan dizaman kanak2 diawal tahun 70an dulu.Nasi minyak stail ni la yg merupakan menu utama ketika penduduk kg mengadakan kenduri.Kami kanak2 berebut2 mengambil kerak nasi minyak ni yg dmasak didalam kawah,dimakan pula bersama kuah kari......alangkah lazatnya pd waktu itu!
Zaman dh berubah...resepi pn terpaksa diubah suai utk memenuhi citarasa anak2 zaman sekarang.
Kz masak bersama sardin (homemade )masak asam dgn sambal sotong.Ni resepinya
NASI MINYAK
3 caw beras
4 caw air
bhn tumis
5 ulas bawang merah-dimayang
3 ulas bawang putih-dimayang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 in halia dimayang
4camb minyak
garam
2 helai daun pandan
1/2 cawan santan(ni Kz tambah)
Caranya,panaskan minyak,masukan daun pandan,biar sampai naik wangi,masukan kulit kayu manis,bunga cengkih,bunga lawang,buah pelaga,biar sampai naik bau,baru masukan bawang merah dan putih serta halia.biar garing sedikit.masukan air.biar mendidih,baru masukan beras,kacau dan tutup periuk.biar sampai air kering.masukan santan(klu tak nak guna santan,gunakan 4 1/2 cwn air),kacau sekali.tutup periuk ,biarkan sampai masak.
HOMEMADE SARDIN-resepi ini pemberian KAK NA,kwn baik Kz.terima kasih bnyk
1 kg ikan sardin
4 cwn air
3bj tomato-blend bersama air
1 tin sedang tomato puri
1 senduk minyak
garam dan serbuk perasa jika suka
cara2nya.
masukan semua bahan kedalam periuk tekanan(pressure cooker).masak selama 1jam dgn api yg perlahan. jika masih lg kuahnya agak cair biarkan lg selama 5-10 min
0 comments:
Post a Comment