Pages

Monday, April 1, 2013

KARIPAP ROTI





Glamour betul nama dia...idea cgayah cilok dari blog chef hairul..Selalunya cik gayah buat gulung je roti tu..Ni, cantik la pulak..kes orang datang umah ,stok dh abis,tak tau nk jamu apa..Jom kita tengok camne nk buat...

BAHAN2

Beberapa keping roti..ikut sedap je berapa banyak nak buat...lenyek sikit..ukuran bg muat2 acuan karipap

INTI

Ini pun main taram je,apa yg ada,diantaranya
-kacang merah,yg siap beli tu
-kaya,kena campur sikit tepung jagung
-kelapa-cam inti ketayap
-sardin
-kentang inti karipap
-jem nenas
-peanut butter
-choc
pendek kata apa2 yg ada kt rumah la..senang cerita

BAHAN UNTUK CELUP ADUNAN
1/2 caw tepung gandum
1/2 caw tepung ubi
2 caw tebung beras
5 camb santan pekat.santan kotak
1/2 camt b/powder royal-jenama ni lebih bagus
1/2 camt serbuk kunyit
1 bj telur
air ais cream soda secuukupnya
2 camb majerin yg dicairkan
garam
sedikit air kapur

CARA2NYA
Campur semua bahan,letak air ais cream soda sikit2 sampai boleh dicelup

Ambil roti,letak atas acuan karipap,letak inti, sapu telur disekeliling,tekan kuat2,buat sampai habis.Panaskan minyak,celup didalam adunan batter,goreng hingga kekuningan,Angkat




0 comments: