Pages

Thursday, April 25, 2013

KUIH PAU

Sekejap lak bila dah guna kukus elektrik...syok gak,x la rasa panas sangat.chewah..cam iklan lak cgayah...Bila buat pau ni teringat kawan cgayah  yg dah berjaya mengkormesialkan  pau ni,sama2 berguru,pau dia dah sampai  keTimur Tengah nun...Sebak cikgu kami bila tengok dia dh berjaya sampai cam tu.Alhamdullilah,berbaloi dia berhenti kerja..tapi hati manusia tak sama..sentisa berdengki bila melihat orang lain lebih maju dari dia..Sebelum dia berjaya sampai tahap sekarang,pernah dia  bercerita paunya dari  beberapa kg tepung tidak naik..hairan bukan,dari teknik serta bahan yg sama tidak menjadi..bukan sekali,tapi beberapa kali ..Aduhai,jahat betul manusia..kita tak jadi seperti kaum lain..sering bantu membantu..Lihat saja kaum mamak..banyak mana kedai2 nasi kandarnya maju..Cuba perhatikan,kebanyakan  kedainya corner lot..sbbnya..persatuan tolong set up utk depa..patutlah depa maju..Kaum kitani x leh tengok orang lain berjaya..hatta kdg2 kawan sendiri pun..
Melalut lak cgayah..mai  kita tengok bahan2 nak buat pau ni(maaf kz x dapat memberi resepi asal pau ni sbb cikgu kami masih lagi menggunakan resepi ni utk mengajar)
w/pun begitu resepi yg kz bagi ni pun x kurang juga dengan gebu dan lembutnya..nnt bila ada kelapangan..cgayah buat n pamerkan..wokey..
ini resepinya

BAHAN2NYA

BHN A
450g tepung hongkong
1 camb susu pekat manis
5 camt yeast
230ml air

Uli sampai licin

BAHAN B
300g tepung hongkong
180g gula castor
40g shorterning
2 camt d/action baking powder
1 camt bread softerner
100 ml air

CARA2NYA
Campur dengan bahan A.Uli sampai licin.Kemudian biar kembang dan naik 2 kali ganda,lebih kurang30 min.Bentuk doh,biar kembang10 min.Kukus 10 min.




0 comments: