Waa..durian yg difrozenkan banyak lagi stock tu..hari tu stop makan jap sebab cekonet cgayah pantang..ni dah ok..mula lah cgayah korek balik,..pcik kasim kecoh nak beli je bila lalu tepi orang jual durian..cgayah pulak x semena2 jadi baik..astaghfar bnyak2 pcik kasim oii..yg 1 bekas kat rumah tu sapa la nak telan..xkan nak pindah..nak angkut sekali kot..Tu pon cgayah dh bagi2..separuh buat lempuk,separuh bawa balik kg,separuh lagi bagi kt adik cgayah yg comel itew..syok x terkira dia..boleh 3 x buat makan.kata dia...klu x 3 bekas yg besar2 berkampung lam chest freezer tu..lawak cgayah n pckasim..waktu borong x hengat..
Lama x buat cekodok ni rasa sedap la pulak..makin BAABB2 la cgayah..asyik sapu manis n berlemak je..huhu
Nak buat dia senang je..rasanya semua terer nak buat..Apa2 pun kita tengok la..versi cgayah lak..
BAHAN2
2 cawan tepung
1/2 cawan isi durian..hari tu cgayah taram sampai 1 cawan..maklum..kiranya mewah durian itew..
1/4 cawan gula
1 paket santan serbuk-boleh ditukar guna santan pekat 1/2 cawan.cgayah suka guna santan serbuk sbb bau dia wangi n kuih jadi ala2 cekodok adabi gituuu.
garam
1 cawan air suam.klu guna santan kurangkan jadi 1/2 cawan
CARA2NYA
Satukan semua bahan,masukan air sedikit demi sedikit dan adun perlahan gaya menguli..ini membuatkan adunan tadi akan mengeluarkan bebola kecil,jadi cantik bulat bila menggoreng dan lembut rasanya.
Adunan sampai gula rasa hancur.Perap sekurang2nya 3 jam,baru menggoreng..
Sedap tau panas2..ganding dengan teh O panas..
Lama x buat cekodok ni rasa sedap la pulak..makin BAABB2 la cgayah..asyik sapu manis n berlemak je..huhu
Nak buat dia senang je..rasanya semua terer nak buat..Apa2 pun kita tengok la..versi cgayah lak..
BAHAN2
2 cawan tepung
1/2 cawan isi durian..hari tu cgayah taram sampai 1 cawan..maklum..kiranya mewah durian itew..
1/4 cawan gula
1 paket santan serbuk-boleh ditukar guna santan pekat 1/2 cawan.cgayah suka guna santan serbuk sbb bau dia wangi n kuih jadi ala2 cekodok adabi gituuu.
garam
1 cawan air suam.klu guna santan kurangkan jadi 1/2 cawan
CARA2NYA
Satukan semua bahan,masukan air sedikit demi sedikit dan adun perlahan gaya menguli..ini membuatkan adunan tadi akan mengeluarkan bebola kecil,jadi cantik bulat bila menggoreng dan lembut rasanya.
Adunan sampai gula rasa hancur.Perap sekurang2nya 3 jam,baru menggoreng..
Sedap tau panas2..ganding dengan teh O panas..
0 comments:
Post a Comment