Cgayah rasa sedikit sedih bila kadang2 terbeli kuih donut ni...aduhai,tersangat la keras ..kadang2 liat pulak tu..akhirnya buang begitu saja..nak buat camne,,cekonet cgayah x nak makan..kadang2 terlintas dihati nak pergi kasi je resepi yg sebetulnya..tapi,manusia ni bukan semua bersikap positif..kadang2 ego terlebih sikit...cgayah tak pandai pun,cuma cgayah suka mengambil petua2 daripada orang yg lebih berpengalaman dari kita dan suka mencuba..jadi ke x belakang cerita..hehe.cuma satu yg harus kita beringat...jangan sesekali kita terjah nak minta resepi dengan seseorang..bukan semua dengan rela hati memberi percuma je..maklumlah zaman la ni semua berbayar..mungkin resepi tu hasil dia belajar dengan mengeluarkan modal...Teringat anak buah cgayah..dia post roti yg dibuat utk jualan..mmg gebusss..berduyun org comment mintak resepi...aduhai..fikir la sikit,orang tu buat untuk jualan,dah tentu dia belajar menggunakan modal untuk mendapat roti secantik itu..manusia oh manusia...semua nak free..Apa kata kita mulakan dengan memujinya..cantik @ sedap makanan ni..kat mana belajar?..klu dia bagitau itu hasil ciptaan sendiri..blh la kita berkata..boleh kita belajar..x kisah caj berapa pun..jika dia berkata ikhlas je memberi..terimalah ia dengan penuh rasa syukur..berterimakasih lah,berdoalah yg baik2 untuknya dan jangan lupa mintak halalkan ilmu yg diberi....
Yuk,jom kita cuba resepi donut ni lak..
BAHAN2
500g tepung gandum-lagi cantik klu menggunakan 450g tepung gandum dicampur dgn 50 g tepung roti
20g yeast segera-ini juga petua untuk tidak perlu menggunakan sebarang pelembut...selalu orang gunakan dlm 10g saja..mana2 kuih yg menggunakan yeast,jgn takut untuk menggandakan sukatan dan tak perlu lagi mengambil improver n softener
2 camb serbuk kentang @1 biji kentang yg kecil..direbus dan dilecek;serbuk kentang boleh didapati dikedai bakeri
4 camb susu pekat
1 3/4 cawan air suam-mengikut kesesuaian tepung..kadang2 perlu tambah sedikit lagi air
1 biji kuning telur
2 camb gula halus
1 camt baking powder
5 camb majerin-dicairkan
secubit garam
CARANYA
Masukan air didalam satu bekas,masukan susu,gula,kacau,masukan yeast,biar sekejap.Bila nampak yeast naik,kacau ,masukan telur,majerin cair,kacau.Masukan kedalam tepung,sedikit2, sampai jadi doh.Seharusnya doh agak lembut sedikit.Jika nampak sedikit keras, tambahkan sedikit,uli sampai ia melekat sikit2 ditangan..Itu menunjukan doh tu sangat cantik.
Taburkan sedikit tepung didalam bekas besar,masukan doh,taburkan sedikit tepung,tutup,biarkan selama 1/2 jam.Tumbukan adunan,taburkan sedikit tepung,canai dan terap guna acuan,letakan kuih diatas dulang yg dilapik plastik dan ditaburkan sedikit tepung,biar selama 15 min.seeloknya diletak didalam oven @didalam bekas yg bertutup.
Panaskan minyak,seeloknya biar kuih sedikit tenggelam,biar ia naik,sambil disimbah minyak,menggunakan senduk.ini mempercepatkan proses naik dan menjadi licin n cantik.Angkat bila nampak kekuningan
P/S..proses dari memerap hingga mencanai menggunakan banyak tepung untuk ditabur..sebab tu la adunan WAJIB sedikit lembut dan melekat ditangan..klu buat aduan dah sedia licin..ini lah penyebab mengundang donat jadi keras n boleh baling dinding...ini petua orang yg berpengalaman la..bukan petua cgayah..cgayah cuma menyampaikan...
Semoga memberi manafaat ..insyaallah
Yuk,jom kita cuba resepi donut ni lak..
BAHAN2
500g tepung gandum-lagi cantik klu menggunakan 450g tepung gandum dicampur dgn 50 g tepung roti
20g yeast segera-ini juga petua untuk tidak perlu menggunakan sebarang pelembut...selalu orang gunakan dlm 10g saja..mana2 kuih yg menggunakan yeast,jgn takut untuk menggandakan sukatan dan tak perlu lagi mengambil improver n softener
2 camb serbuk kentang @1 biji kentang yg kecil..direbus dan dilecek;serbuk kentang boleh didapati dikedai bakeri
4 camb susu pekat
1 3/4 cawan air suam-mengikut kesesuaian tepung..kadang2 perlu tambah sedikit lagi air
1 biji kuning telur
2 camb gula halus
1 camt baking powder
5 camb majerin-dicairkan
secubit garam
CARANYA
Masukan air didalam satu bekas,masukan susu,gula,kacau,masukan yeast,biar sekejap.Bila nampak yeast naik,kacau ,masukan telur,majerin cair,kacau.Masukan kedalam tepung,sedikit2, sampai jadi doh.Seharusnya doh agak lembut sedikit.Jika nampak sedikit keras, tambahkan sedikit,uli sampai ia melekat sikit2 ditangan..Itu menunjukan doh tu sangat cantik.
Taburkan sedikit tepung didalam bekas besar,masukan doh,taburkan sedikit tepung,tutup,biarkan selama 1/2 jam.Tumbukan adunan,taburkan sedikit tepung,canai dan terap guna acuan,letakan kuih diatas dulang yg dilapik plastik dan ditaburkan sedikit tepung,biar selama 15 min.seeloknya diletak didalam oven @didalam bekas yg bertutup.
Panaskan minyak,seeloknya biar kuih sedikit tenggelam,biar ia naik,sambil disimbah minyak,menggunakan senduk.ini mempercepatkan proses naik dan menjadi licin n cantik.Angkat bila nampak kekuningan
P/S..proses dari memerap hingga mencanai menggunakan banyak tepung untuk ditabur..sebab tu la adunan WAJIB sedikit lembut dan melekat ditangan..klu buat aduan dah sedia licin..ini lah penyebab mengundang donat jadi keras n boleh baling dinding...ini petua orang yg berpengalaman la..bukan petua cgayah..cgayah cuma menyampaikan...
Semoga memberi manafaat ..insyaallah
0 comments:
Post a Comment