Pages

Thursday, December 19, 2013

FISH N CHIPS

Tak sempat cgayah nak buatkan dengan coselaw n sos tartar bagai,sbb nak makan malam je..lain kali nak buat banyak2 sos tu n simpan..sesuai dengan orangyg malas cam cgayah..
RESEPI DIA-Tepung ada 2 cara
BAHAN2NYA
1 paket ikat dory-cgayah beli jenama GIANT je..sebab dia juicy n manis...sedap dibanding dengan jenama lain
sedikit garam
ajinomoto
lada sulah
Gaul dan ketepikan
A-ADUNAN TEPUNG
1 paket tepung-jenama gogi
1 camt serbuk lada sulah
1 camt serbuk cili
1/2 camt serbuk kari
1/2 camt serbuk secukup rasa knorr
1/2 camt garam masala-blh didapati dikedai menjual rempah
gula
ajinomoto-jika suka
B-2 biji telur..pukul
C-serbuk roti...kuning dan putih

CARA2NYA
Gaul ikan didalam bahan A,kemudian celup dalam B,baru golekkan dalam C.Atur dalam bekas yg dialas plastik,buat sampai habis.Masukkan dalam freezer sekurang2 1 jam
Goreng dalam minyak yg panas dengan api yang kuat selama 3min,lepas itu perlahankan sedikit api seperti biasa..goreng hingga kekuningan dan nampak garing.Angkat dan toskan.

SOS TARTAR
1/2 labu bawang bombay,dicincang halus
1 biji telur rebus,yg kuning sahaja-dicincang
1 biji jeruk gherkin-ada dijual disupermarket-dicincang
1 bj jeru carpers-dicincang
daun parsley-dicincang
mayonis
Gaul semua
p/s,pakai sos thousand island pn blh..campur dgn bwg,telur n daun parsley segar..







0 comments: