Pages

Thursday, December 19, 2013

KEK CHOC BRUNEI





Tak habis2 cgayah dengan masakan dari brunei..hehe..bukannya apa..kuih muih dari negara minyak ni blh tahan sedapnya,kadang2 dibawa kesemenanjung ni,selalunya akan jd deboom..tgk je biskut suji brunei,kek cheese meleleh..semua nya asal dari sana
Biasa la,resepi ni cgayah cedok gak dari blog orang sana,tapi cgayah ada la ubah sikit2..not bad.
Silakan...
BAHAN2NYA
250 g butter,seeloknya butter cam tong itew..cgayag suka suki taram buttercup je
1 camb susu tepung -ni cgayah tambah..sal cgayah pakai butter cap baldi je..hehe..bukannya butter pun
5 biji telur
3/4 tin susu pekat
50 g horlicks
50g serbuk koko
180g tepung naik sendiri
100g kaya
1 camb paste choc
1 camt mocca paste
1 camt esen vanilla
1/2 cawan air panas

CARA2NYA
1-Pukul butter dgn susu hingga kembang.ketepikan
2-Dalam bekas lain,pukul telur sampai gebu-ketepikan
3-Satukan tepung,serbuk koko dan horlicks
4-Masukan dalam bekas berisi butter.
5-Kacau,masukan kaya,kacau perlahan
6-Masukan adunan telur sedikit demi sedikit sampai sebati
7-Tuang kedalam acuan yg dialas kertas baking-ingat,tak perlu disapu butter @ minyak
8-Kukus selama 30-45 min@ sehingga masak
9-Sejukan dan boleh dituang choc ganache dan taburkan kekacang dan cheese parut

RESEPI CHOC GANACHE
200g choc compound
1/2 cawan susu,dipanaskan
50g butter
CARA2NYA
panaskan choc guna double boiler,tutup api,masukan susu sambil dikacau guna whisk,masukan butter,kacau dan angkat.Siram keatas kek





2 comments:

Unknown said...

nak2..nnty blik kmpg tapaw skit..huhuhu

Anonymous said...

Mcm sedap..mohon share sis.
Bahan2 manis2 belaka